Ett frö av medvetande

17.01.2020
När idéer till sagor kommer farande är det bara att släppa allt och skriva

Det lilla fröet Vedi Cart Ha

Det finns en del av mig som alltid älskat att skriva. Dagbok, poesi, anteckna viktiga saker, filosofera, de vill säga sätta ord på alla tankar som snurrar i huvudet. Miljoners miljoner idéer som vill ut.

Mitt i en yoga position fick jag en brilliant idé och jag visste att det var viktigt att skriva ner den. När den flög förbi med vindens hastighet sträckte jag mig efter papper och penna, rafsade snabbt ner en anteckning och under tiden jag skrev förändrades allting och det blev mer eller mindre omöjligt att sluta skriva. Så skrevs hela sagan ner.

Det utvecklades till en saga och det fanns inte en chans att stoppa det som ville komma ut och bli nedskrivet. Ibland vet man, bara sådär utan att tänka att det är nu det ska ske. Fortfarande kvar i yoga position skrev jag så rök ur pennan. 

Till slut hade jag skrivit ner hela sagan, fortfarande sittandes i min yoga position. Det var lite klurigt att trassla sig ur den numera förvridna yoga-positionen men ack så skönt att få räta på kroppen. Helt galet, jag vet... för är man tränar yoga ska man verkligen bara göra det och inget annat. Men ibland händer det. Man bara vet att det måste göras. Precis där och då.

Förnöjsamheten spred sig i mitt sinne. Jag hade skrivit en saga. Det tog flera år innan det blev en sagobok av den. Under tiden lästes den på sommarkurser i familjemåleri och andra event. Det såddes ett frö att ge ut en bok. Till slut gav jag ut den under ett pseudonym. Ananda Bliss. 

Under tio års skrivande hade jag alltid signerat med det namnet. Det blev en självklarhet att det var i det namnet sagan skulle ges ut. Det hade under åren blivit mängder med fler sagor. 

I skrivande stund sitter de fortfarande kvar i datorn. Men nu finns det risk för att de kommer ut. Efter nyutgåvan av Det lilla fröet. Det får bli startskottet, en propp-förlösare för alla de andra frösagorna.