Lång biografi

längst ner på sidan: lägg in bilder på mig och CC böckerna på öland, andra in action bilder, även på mig och curt i Warsawa. Ta bort bilderna på böckerna! Skriv resan på konstens flod. 

Gaila föddes 1958 i Göteborg och döptes till Eva Kristina Sundlin

Föräldrarna kom från Göteborg och Bohuslän.

Somrarna tillbringades i det Bohuslänska landskapet. Där solen, ljuset och de nakna klipporna blev den plats hon kände sig bäst hemma. Kontakten med vattnet, horisonten och oändligheten i kombination med science fiction och sagor präglade hennes inre värld.

Tidigt hängde tavlor från John Bauers Värld i barnkammaren och otaliga sagor om tomtar, troll, älvor och änglar bejakade hennes fantasi och föreställningsförmåga. Intresset för form och materia utvecklades under otaliga timmar med modellera, där hela dockskåp, byar och familjer byggdes upp. Egna kläder syddes, stickades och virkades till alla små troll och barbiedockor. Ritade, målade, klippte och klistrade så fort hon fick möjlighet.

Kreativitet och lusten att skapa har följt henne hela livet.

Hon började vid sju års ålder träna konståkning, balett, jazzdans och lärde känna kroppen, dess rörelse och begränsningar.

I dessa konstformer tränades koncentrationen och hjärnans kapacitet genom mental träning och visuell förmåga, samtidigt som musik och konstnärlig frihet att uttrycka sig, inom ramarna för sportens begränsningar, expanderade i hennes liv.

Musik, rytmer och ljud, färg, form och rörelse är fortfarande ett livselixir.

I samband med träning och tävlingar började hon tidigt designa sina egna tränings- och tävlingskläder.

Hon var både blyg och samtidigt utåtriktad. Började i tidiga tonåren i hemlighet skriva poesi för att uttrycka sig inför sig själv, bearbeta känslor och försöka förstå relationen mellan människor.

Under sin gymnasietid studerade hon ekonomi och social inriktning. Det väckte upp en önskan att förstå sig på det mänskliga psyket och hon kompletterade med eftergymnasiala studier i psykologi.

I de sena tonåren vaknade intresset för kvantfysik, Yoga, meditation och stillhet.

I takt med livets utveckling provade hon sig fram och arbetade som instruktör inom konståknings-sporten. Koreograferade och komponerade shower och föreställningar på is efter egna idéer, sålde garner, tyger, symaskiner och gick kvällskurser i bland annat sömnad, porslinsmålning, keramik och korgmålning.

En kortare utbildning på tillskärarakademien med mönsterkonstruktion följde. Därefter Lennings Textiltekniska Institut, där det ingick färglära och skissteknik, för att kunna visa idéer till de plagg de själva designat. Intresset spred sig vidare till vävning som resulterade i en eftergymnasial utbildning i Uddevalla

I samband med de egna barnens tillkomst vaknade intresset för Antroposofi och hon sydde Waldorfdockor och lärde sig tova med ullgarn.

Efter familj och småbarnsår, återupptog hon sina studier i hur människan fungerar genom att utveckla sitt medvetande. Det blev nu djupare egenstudier i kvantfysik, astronomi och astrologi. Vuxenstudier i muntligt och skriftligt framträdande, plus terminskurser i engelsk kommunikation och spanska språket.

Runt melleniumskiftet hände något och hon påbörjade en ny riktning med alternativ utbildning och personlig utveckling. Det började med utbildning till stresscoach via intermental träning, för Lars-Erik Uneståhl, på Skandinaviska ledarhögskolan. Därefter personlig utveckling i helandets konst och alternativ medicin: Kinesiologi, massage, ört- och näringslära, yoga, meditation, coachning och tre olika helande metoder; En master degree i Reiki, därefter Healing Touch och Shamansk healing.

Under ett par år hade hon eget eget företag på halvtid och arbetade samtidigt inom folkbildning. Där hade hon rollen som både projektledarassistent i ett EU -projekt och kursledare i bland annat friskvård, stresshantering och mental träning. I samma veva producerade hon en CD ihop med musikern Rickard Åström. Stresshantering med guidad avspänning och intermental, samt mental träning i kombination med musik ner på cellnivå. Den fick namnet: " En Magisk Resa" och är fortfarande högaktuell i vår tid.

Efter separation, bilolyckor med whiplash, borrelia i nervsystemet och flytt till Stockholm, blev det universitetskurser i hälsopsykologi och beteendevetenskap. Därefter en terminskurs i Shamanism, inom ramen för världsreligioner vid Gävle universitet.

2008 slöts cirkeln i samband med upptäckten av Vedic Art - konstnärlig utbildning och medvetandeutveckling i en unik kombination. Ett totalt lugn infann sig. Äntligen hade hon hittat en förklaringsmodell för hur naturen arbetar i skapandet och i och med det svaren på frågan om livets process och mening. Hur livet fungerar helt enkelt. Baserat på Vedaskrifternas inneboende enkelhet och berättartradition. Naturens koder, nycklar eller principer som steg för steg förklarar och leder vidare. Där var och en upptäcker allt utifrån sin egen erfarenhet.

Nu använder hon alla sina erfarenheter integrerat i sina olika konstnärliga uttryck, som coach, konstterapi-utövande och i sitt författarskap.

Gaila målar, skriver, håller kurser och utbildningar och har tidigare arbetat bland annat som konstnärlig ledare, inspiratör, healer och coach.

Hon uttrycker sig i konst, poesi, och intuitiva sagoberättelser med texter för både barn och vuxna. Arbetar med egna texter, bilder och foto för att skapa böcker och bildspel. Är alltid öppen för att prova nya outforskade vägar.

2012 grundades Puia Production. Med syfte att utveckla människors medvetande. Hon startade även VAIA - Vedic Art International Academy med syfte att utbilda människor på flera språk, med eller utan tolk. Arbetat både i Sverige och utomlands. Hon utbildade konstnärer på Bali och Nya Zealand och deltog i deras workshops. Batik i Thailand (Gee), Chalkboard i Nya Zeeland (Leanne Addison) och konstterapi på Bali (Wayan Karja).

Ett av hennes drömprojekt förverkligades 2012. Ett multi-konstnärligt projekt, där hon som konstnärlig ledare och inspiratör tillsammans med sin dotter, koreograf, repetitör och dansare, satte upp en konst- och dansföreställning med ungdomar, baserat på Gailas texter, poesi och målningar.

Gaila och hennes dotter sammanställde musikmix, ljud, scenkonst, kostymer och sedan skapades dansen av alla dansare utifrån deras inre förmågor. Föreställningen "Rainbow Reflection" framfördes på 5-årsjubiléet av Lysekils årliga kulturvecka.

Dokumentation av föreställningen finns med film, böcker, samlade kommentarer och projektbeskrivning, för att kunna användas och framföras vid föreläsning eller nyproduktion inom dans och teater.

2013 blev hon invald som VIP-medlem i SvK, Svenska Konstnärer, på rekommendation av Markus Öhlander.

Startade augusti 2014 "PUIA - PeacePaintning" Ett nätverk där man målar för fred den 21 varje månad.

2014 blev det kulturframträdande med pianisten och forskaren Rickard Åstöm om hjärtats röst.

2015 började hon fotografera och fängslades av att kunna fånga ett ögonblick eller känsla, gå i närbild och upptäcka ny världar där, i det närmaste osynliga vid första ögonblicket.

Under 2019 startades meditationsresor, ett samarbete i ihop med musiker. Bland andra Carina Mare, gong, klang- och kristallskålar, Theodor Lindgren på shamanskt trumma, ståltrumma, flöjt, gitarr, didgeridoo, vindspel, för att nämna några av de många instrument han behärskar, samt Rickard Åström pianist, kompositör och forskare . 

Numera finns även fina, spännande samarbeten med Vanja Anderson på Enebackens Kraftkälla, samt Beatrice Nilsson på BEA´s Gongyoga i Varberg.

Sedan 2009 har Gaila arbetat med att ta fram utställningsmaterial på sju nivåer av varande. Målningar, böcker, foto, poesi och texter. Inspirerad av österländsk och västerländsk träningsfilosofi för både kropp, själ och ande.

Under åren har många hinder och olyckor dykt upp på vägen. Det är den andra sidan av myntet. Men kärleken till konst, kreativitet och alternativa vägar för läkning och tillfrisknande gör att hon fortfarande är med och skapar nya kapitel i sin livsbok. Hon hoppas de sista kapitlen ska vara fyllda av det hon älskar mest här på jorden. Både när det gäller att bara vara och att göra.

2021 startades AB PUIA med inriktning på konstnärlig och litterär verksamhet, i form av kurser, utbildning och retreat.

Gaila Art 

är det forum där hon presenterar sina produkter på hemsidan, i öppen ateljé och på utställningar. Målningarna är till försäljning eller leasing. 

 • Produkter - Målningar, böcker, sagor, poesi, foto, fotoböcker, kortlek med guidning, hantverk, bildspel med soundhealing, väskor, brickor, gilchétryck,
 • Utställningar - med workshops och föredrag
 • Föredrag - inklusive ´bildspel, musik och vägledda meditationer - När livet tar nya vägar - Kosmiska Irrfärder - Hjärtats röst och själens viskning - Rainbow Reflection Story.


Gaila Art & Healing Academy ( www.gaila_aha.se)

är det forum där hon presenterar kurser, utbildningar och retreat.

 • Kreativ Kick - Vedis Art Grund, fortsättnings- och fördjupningskurser och lärarutbildning i Vedic Arts 17 principer. Paint & Create, Sketch & Draw,   Mandala Painting, Chakra Creation.
 • Magiska Resor - inre och yttre resor med meditation och kreativa uttryck - ibland i samarbete med musiker. (Sound & Art; soundhealing plus kreativa uttryck. Ett magisk hjärta, Ett magiskt ljus, En Magisk Punkt; Soundhealing, hands on tekniker, meditation, självrannsakans frågor och kreativa uttryck. En magisk resa; stresshantering med healingtekniker och mental träning, Relax - Reload - Decode)
 • Charkraportalen - Retreat och workshops. Allt du någonsin behöver veta om chakra. Sms-kurser, webkurser, IRL kurser och utbildning
 • Utbildning - Life & Art Education - Chakraterapiutövare inom konst och andlighet; från grundkurs till lärarhandledning. Vedic Art måleri; lärarutbildning block A och B. Vedic Art teckning; Namn och Form-lärare. Reiki Healing; alla steg inkl master.


  Gailas konstnärsskap är en ständigt pågående, konstant föränderlig, kreativ resa

  Hon skriver sina sagor under namnet Ananda Bliss och sin poesi under Gaila E Sundlin

  "Mitt livsöde, så kallade Dharma, visade sig för mig på ett lugnt och vardagligt sätt. Jag blev en dag medveten om hur lätt det är för mig att få mediala meddelanden, förmedla healing, att besöka icke evidensbaserade världar och att prata inför andra människor. Att varsamt inspirera och leda andra till sina egna beslut och ökat medvetande på olika sätt.

  Hur mycket jag älskar att undervisa, inspirera, behandla, vägleda och coacha andra människor och att det är just vad jag gjort hela mitt liv och fortfarande gör. Till och med mina barnböcker är av undervisande art, liksom fotoböcker och poesi."

  Mina böcker är ett resultat av mitt livsarbete som coach i idrott, hälsa, stress-hantering, energimedicin, spiritualism, måleri och kreativitet. Mitt livsverk är samlat i bokserien "Colors & Codes - livsinspiration med drivkraft att förändra". Gaila E. Sundlin

  Det är en konst att leva livet fullt ut och följa sin passion och sin egen övertygelse. Oftast lever vi drivna av dolda övertygelser som vi aldrig gett oss tid att utforska eller bli medvetna om. Den dagen vi bestämmer oss för att vi vill leva ett medvetet liv börjar den stora förändringen.

  "Change your thoughts and you will change your life. You can start today in this very moment." Wayne D.Dyer

  "Den dagen jag kom i kontakt med Vedic Art, kreativitet och skaparkraft började ett nytt levnadssätt för mig. Med liv och lust gick jag loss på en gammal tapetrulle och ville aldrig sluta måla. Färgerna flödade och jag hade hittat hem. Samma höst, blev jag erbjuden att delta i en samutställning på Mariatorget i Stockholm.

  Tiden som följde fortsatte jag med alla de steg den fria konstutbildningen "Vedic Art " hade att erbjuda. Lärarutbildningen gav mig behörighet att undervisa andra och jag fick sedan förmånen att åka med grundaren av Vedic Art, Curt Källman, till Warszawa som assistent. Det blev en resa fylld av många goda skratt och flera filosofiska och konstnärliga samtal. När vi kom igen hyrde jag en ateljé och målade "dygnet runt". Min resa som konstnär hade börjat.

  Här står jag något förvånad, lycklig och glad, ett par år senare, driver kulturprojekt och arrangemang, ställer ut min konst, har utbildningar, skriver poesi och egna texter. Stått för idé och konstnärlig ledare i en konst- & dansföreställning, gett ut en saga och skrivit en serie böcker om medvetandeutveckling, livsinspiration och egenvård i regnbågens alla färger. Mitt liv tog helt enkelt fart i den riktning det var menat, på ett sätt jag aldrig kunnat föreställa mig.

  Jag frilansar och öppen för samarbete med företag, föreningar, bildningsförbund och privatpersoner. Har en förkärlek till kreativa projekt, integrerat med personlig utveckling, håller föredrag, workshop i måleri, teckning och stillhet samt olika kurser och lärarutbildningar inom Vedic Art.

  Min konst är till salu, för utsmyckning eller leasing.

  Tavlorna är målade i vild passion och stilla varande. Skapade i stunden där de ständigt växlande omständigheterna för tid och rum tycks upphört att existera."

  I kärlek till livet och konsten

  🎨✍Gaila

  lägg in bilder på mig och CC böckerna på öland, andra in action bilder, även på mig och curt i Warsawa. 

  vill du läsa mera? tryck på "OM" fliken. Eller välj mellan "Kort biografi" alternativt "Resan på konstens flod"- en biografi över mina 10 första år med Vedic Art ( snart färdigskriven : D )